Spotlights On Talkshows


Kunstmin sluit aan bij Spotlights On met een reeks van vier talkshows waarbij aansprekende gasten uit literatuur en (beeldende) kunst met zijn of haar deskundigheid in relatie tot water centraal staat. Check de socials en website voor de actuele invulling.

Data en tijden:

  • Dinsdag 15 november van 19h00 tot 20h00
  • Woensdag 16 november van 19h00 tot 20h00
  • Donderdag 17 november van 19h00 tot 20h00
  • Vrijdag 18 november van 19h00 tot 20h00

Locatie: 
Kunstmin, Energiehuis, Ketel 1, Noordendijk 148 te Dordrecht

De presentatie is in handen van Frank van Pamelen. Hij schrijft cabaretpogramma’s, musicals, jeugdboeken, kinderliedjes, columns, thrillers, gedichten en teksten voor radio en televisie. Op dit moment is hij o.m. columnist op NPO Radio 1 (Taalteam Spraakmakers, KRO-NCRV, elke vrijdagmorgen)

Muzikale omlijsting wordt verzorgt door Eva van Pelt. Haar werk bevindt zich op de grens van popmuziek en kleinkunst. Haar talent wordt binnen beide disciplines erkend. Op vrijdag wordt Eva vervangen door Iris Penning. Zij maakt eigenwijze poëtische pop. Tekstueel, eigenzinnig en soms theatraal.

Dinsdag 15 november
Herman Pleij komt vertellen over hoe het water – én rampen – die de identiteit van Nederland heeft gevormd.

Herman Pleij was hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 2014 verscheen van hem Moet kunnen / op zoek naar de Nederlandse identiteit. Herman Pleij heeft een bijzondere belangstelling voor de cultuurhistorische achtergronden van de nationale identiteitsvorming. Zijn verhalen zijn herkenbaar, verrassend, onthullen wat ons beweegt en werken altijd op de lachspieren.

Woensdag 16 november
Beeldend kunstenaar en fotograaf Anja de Jong

Momenteel onderzoekt Anja de Jong als Stadskunstenaar van Dordrecht hoe de deze stad omgaat met het water en de existentiële dreiging door klimaatverandering. Ooit fotografeerde De Jong de Deltawerken als onderdeel van de Nederlandse inzending voor de Triënnale in Milaan, maar gedurende haar langlopend ‘The Borderland Project’, over het wereldwijde niemandsland (o.a. op Antarctica en Spitsbergen), groeide haar interesse voor klimaat- en waterproblematiek, die sindsdien haar voornaamste thema is.

Beeld uit haar serie ‘Monuments of Climate Change’ is genomineerd voor de ‘Science Photographer of the Year 2020 Award’ en is o.a. te zien geweest in het European Cultural Centre, Venetië, de Noorderlicht Fotomanifestatie, Assen en eerder dit jaar in de tentoonstelling ‘Troubled Waters’ bij Teekengenootschap Pictura.

Donderdag 17 november
Lotte Jensen m.b.t. haar boek Wij en het water en/of De grote vreeselike vloed

Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze treedt regelmatig in de publiciteit met haar boeken over het ontstaan van de Nederlandse identiteit. Lotte Jensen is de tweelingzus van schrijfster, filosofe en publiciste Stine Jensen.

Vrijdag 18 november
Kirsten van Santen m.b.t. haar boek ‘Water Pakken’, over het wildzwemmen in open water

Kirsten van Santen werkt als kunstredacteur bij de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden, ze schrijft over theater en literatuur, publiceert columns en debuteert in maart 2022 bij uitgeverij Atlas Contact met haar literaire non-fictie boek Water pakken.