Uitgelichte locaties


Van 14 tot 19 november staan er diverse iconen letterlijk in de Spotlights, deze zijn dagelijks van 20h00 tot 23h00 te bezoeken.

Drierivierenpunt


Het verhaal in licht:

Op de drie oevers van het drierivierenpunt zijn LED-lampen geplaatst. Op de oever in Dordrecht, gaat de eerste lamp aan. Deze zoeklamp zoekt contact met de overkanten, met Papendrecht en Zwijndrecht en ook daar gaat achtereenvolgens een lamp aan. Vervolgens komen daar op elke oever steeds meer lampen bij die contact met elkaar zoeken. Dit resulteert uiteindelijk in een feeƫriek lichtspel dat symbool staat voor de samenwerking en verbondenheid van de Drechtsteden.

Merwedebrug


Het verhaal in licht:

In Papendrecht is ooit Fokker begonnen met het ontwikkelen van vliegtuigen uitgaande van het water. Dit resulteerde in watervliegtuigen, die vanaf het water kunnen opstijgen en er tevens op kunnen landen. Hieruit is een grote luchtvaartindustrie voortgekomen, die enorm belangrijk is in Papendrecht.

Deze brug gaan we met lampen aan twee zijden als het ware vleugels geven zodat de brug optisch gaat vliegen.

Zwijndrechtse brug


Het verhaal in licht:

Zwijndrecht staat bekend als de stad van de binnenvaart, van de schippers, die wonen en werken op en met het water.

Aan 1 zijde van de brug op de 2 pilaren worden lichten geplaatst waarvan de heen en weer gaande stralen het deinende water symboliseren waar de schepen van Zwijndrecht op varen.

Brug over de Noord


Het verhaal in licht:

Het verhaal van Kinderdijk kent parallellen met het bijbelverhaal van Mozes in het rieten mandje.

Tijdens de vloed dreef een baby in een rieten mandje weg. Een kat is op het mandje gesprongen en heeft het mandje in evenwicht gehouden en zo de baby gered. Op de plek waar het mandje met de baby aan land kwam is Kinderdijk ontstaan.

De langzaam bewegende lichtstralen die aan weerszijden van deze brug omhoog schijnen en langzaam een beetje naar rechts en dan weer naar links bewegen symboliseren het drijvende wiegje dat zachtjes heen en weer deint op het water.

Baanhoekbrug


Het verhaal in licht:

Voor de Elisabethvloed lag Sliedrecht aan de andere kant van de rivier. Het natuurgeweld van het water heeft ervoor gezorgd dat na de vloed het dorp aan de andere kant van het water lag.

Met de lampen die we aan beide zijden van deze brug plaatsen gaan we een beweging maken van de ene naar de andere zijde van de rivier om te symboliseren waar Sliedrecht vandaan komt en waar het naar toe is gegaan.