Over de iconen


Het Drierivierenpunt en vier bruggen over de grote rivieren worden sensationeel verlicht. Ieder met hun eigen verhaal en met superzuinig LED-licht.  

De grote lichtbundels vertellen een bijzonder verhaal vanaf de bruggen tussen Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht en Dordrecht en vanaf de brug De Noord. Het centrale middelpunt is een bijzonder lichtballet op het Drierivierenpunt.

Drierivierenpunt


Op de drie tegenoverliggende oevers van het drierivierenpunt zijn lampen geplaatst. Op de oever in Dordrecht, gaat de eerste lamp aan. Deze lamp zoekt contact met Papendrecht en Zwijndrecht en ook daar gaat achtereenvolgens een lamp aan. Op elke oever verschijnen steeds meer lampen die contact met elkaar zoeken. Alle lampen samen zorgen voor een prachtig lichtspel.

Merwedebrug


Het verhaal in licht:

In Papendrecht is ooit Fokker begonnen met het ontwikkelen van vliegtuigen uitgaande van het water. Dit resulteerde in watervliegtuigen, die vanaf het water kunnen opstijgen en er tevens op kunnen landen. De projectie op deze brug symboliseert dat.

De brug tussen Papendrecht en Dordrecht heeft lampen aan twee zijden en krijgt hierdoor als het ware vleugels geven zodat het lijkt dat de brug optisch gaat vliegen.

Zwijndrechtse brug


Op de spoorbrug tussen Dordrecht en Zwijndrecht worden aan één zijde van de brug op de twee pilaren lichten geplaatst waarvan de heen en weer bewegende stralen het deinende water symboliseren waar de schepen van Zwijndrecht op varen.

Brug over de Noord


Het verhaal in licht:

Het verhaal van Kinderdijk vertelt dat tijdens de vloed een baby in een rieten mandje wegdreef. Een kat is op het mandje gesprongen en heeft het mandje in evenwicht gehouden en zo de baby gered. Op de plek waar het mandje met de baby aan land kwam is Kinderdijk ontstaan.

De langzaam bewegende lichtstralen die aan weerszijden van de brug schijnen omhoog en langzaam een beetje naar rechts en dan weer naar links bewegen symboliseren het drijvende wiegje dat zachtjes heen en weer deint op het water. De Brug over de Noord bevindt zich tussen Alblasserdam en Hendrik-Ido Ambacht.

Baanhoekbrug


Het verhaal in licht:

Voor de Elisabethvloed stroomde het water van de rivier aan de andere kant van Sliedrecht. Het natuurgeweld van het water heeft ervoor gezorgd dat na de vloed het dorp aan de andere kant van het water kwam te liggen.

Met de lampen aan beide zijden van deze brug wordt een beweging gemaakt die van de ene naar de andere zijde van de rivier gaat. Het symboliseert waar Sliedrecht vandaan komt en waar het vandaag de dag ligt. De Baanhoekbrug is de spoorbrug tussen Dordrecht en Sliedrecht.